Mi az a csereprogram?

Gyere velünk, láss világot!Ifjúsági csere - programleírás

A nemzetközi ifjúsági csere az Európai Bizottság ifjúsági programja, aminek keretében fiatalok (16-25 éves) csoportja külföldön részt vesz egy ifjúsági cserén. Mindig a fogadó ország fiataljai, civil szervezete szervezi meg a programot, az időtartamot, a program témáját, a szállást, ellátást, az utazó fiatalok csoportjának pedig csak az utazást kell megszerveznie. Egyesületünk a fiatalok mellé küld egy tapasztalt ifjúsági vezetőt.

Legtöbbször 2-3-4 különböző országból 5-10 fiatal érkezik a fogadó szervezethez 1-2 hétre. A munkanyelv általában angol, illetve a fogadó ország anyanyelve.

Az Ifjúsági Csereprogram lényege az, hogy megismertessen különböző nemzetiségű fiatalokat egymással, barátságok alakuljanak ki, valamint a civil szervezetek között hosszabb távú együttműködések alapozódjanak meg.

Az Európai Bizottság által meghatározott témák kerülnek feldolgozásra a cseréken. Pl.: európai öntudat, esélyegyenlőség, idegengyűlölet, kulturális különbségek.

A cserék abban különböznek ifjúsági táboroktól, hogy itt intenzíven de játékosan dolgozzuk fel a megadott témát, workshopok, gyakorlatok segítségével.

JELENTKEZÉS

  • A cserékre való jelentkezést időrendi sorrendben bíráljuk el, így addig lehet jelentkezni, amíg szabad hely van. A letölthető dokumentumoknál található Jelentkezési lap cserére pontos kitöltésével és elküldésével lehet jelentkezni
  • 18 év alatti résztvevők esetében kötelező a jelentkezéshez csatolni kell a szülői nyilatkozatot, ami honlapunkról letölthető

A rendezvény szervezői (partnerszervezeteink) fenntartják maguknak a jogot, hogy a rendezvény időpontja, helyszíne változzon. Mivel pályázati keretekből kerül finanszírozásra a program, ezért leghamarabb 1-1,5 hónappal a rendezvény időpontja előtt tudjuk csak meg teljes bizonyossággal, hogy megrendezésre kerül-e a csereutazás.

Jelentkezhetsz leadernek, azaz ifjúsági vezetőnek is. A letölthető dokumentumokból megtudhatod, ennek milyen feltételei vannak.

Honlap készítés