Önkéntesség

AMIT ÉRDEMES TUDNI AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL

Ugye te is akarsz külföldön nyelvet tanulni úgy, ahogy mi tettük, de nincs elég merszed nekivágni az ismeretlennek? Ha nem akarsz babysitterkedni, nincs elég kezdőtőkéd az utazáshoz vagy nem akarod halálra dolgozni magad, de egy nagy kalandra vágysz, akkor itt egy új lehetőség, hogy minden vágyad valóra váljon! Az Európai Bizottság segítségével eljuthatsz fél vagy egy évre egy idegen országba, hogy megtanuld a nyelvet, megismerd az ottani embereket, életet!

A  v a r á z s s z ó : E V S

Mi is az az EVS?

Az EVS - European Voluntary Service - Európai Önkéntes Szolgálatot jelent. Ezzel a programmal 3 héttől egy évig terjedő időt tölthetsz egy idegen országban, ahol mindössze napi 6 vagy 8 órát kell dolgoznod egy helyi nonprofit szervezetnél. 

Mire jó az EVS?
Elsősorban arra, hogy megtanulj egy idegen nyelvet, megismerj egy másik kultúrát, új emberekkel ismerkedj meg és egy kis önkéntes munkával beleláss a civil szférába. Egy ilyen önkéntes szolgálat segít abban, hogy önállóbb legyél, és kezedbe vedd az életed irányítását, érdeklődési körödnek megfelelő munkát találj és a későbbiekben ezt, mint tapasztalatot felhasználd az itthoni életedben. 

Ki fogja ezt fizetni?
Az EVS programot az Európai Bizottság finanszírozza, az Erasmus+ programon belül. Ebbe beletartozik az, hogy fizetik az útiköltségedet, a szállásodat és a teljes ellátásodat az adott országban. Ezen kívül nyelvtanfolyamot biztosítanak a számodra, hogy semmilyen nehézségbe ne ütközzön az ottani munkád. Országonként különböző zsebpénzt is utal a finanszírozó. 
De ne feledd, ez nem munkalehetőség, itt nem fogsz sokat keresni!

Milyen fogadó szervezetek vannak?

Önkéntes szolgálatot Európai Unión belüli és kívüli európai országokban lehet tölteni elsősorban. Ez körülbelül 40 országot jelent, de emellett van néhány további országcsoport, ahol szívesen látnak Téged, mint önkéntest. Ide tartoznak a Földközi-tenger partvidéki országok nagy része (a Meda-országok), mint például Jordánia, Tunézia, Egyiptom, Izrael; Kelet-Európa és a Kaukázus országai, köztük a Független Államok Közössége, Azerbajdzsán; vannak dél-kelet európai program országok is - ilyen például Albánia, Horvátország, Szerbia. Végül, de nem utolsós sorban, az igazán bátraknak ajánljuk a latin-amerikai országok egy csoportját, akik közé tartozik például Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Paraguay. Mindegyik országban különböző szervezetek vannak, amik csak annyiban azonosak, hogy nonprofit szervezetek. Témakör és ország szerint is kereshetsz az interneten. Közel 40 ország közül választhatsz és körülbelül 25 témakörben. Egy országban 20-200 olyan szervezet van, akik fogadnak önkéntest. 

Egy kis ízelítő a témakörökből:
Művészet és kultúra, környezetvédelem, egészségmegőrzés és rekreáció, ifjúsági és gyerekprogramok, ifjúságpolitika, szabadidő és sport, szociális szféra: bevándorlók, hátrányos helyzetűek stb. 

Hogyan kell jelentkezni?
Az EVS program magában foglalja két nonprofit szervezet együttműködését, egy küldő és egy fogadó szervezetre van szükséged ahhoz, hogy meg tudd írni a jelentkezési lapodat. Küldő szervezetként tevékenykedhet bármely magyarországi bejegyzett nonprofit szervezet, mint például a miénk, a Kikötő Ifjúsági Kulturális és Szociális Egyesület. A küldő szervezetek veszik fel a kapcsolatot a fogadó országgal és azzal a szervezettel, akikhez szeretnél menni.

Mit kell tenned?

- ki kell választani egy programországot az alábbi honlapról (EB honlapja, angol nyelven) 
- azon belül több szervezetet, akikhez szívesen elszegődnél, 
- meg kell írnod egy amerikai típusú önéletrajzot és 
- egy kísérő levelet, amelyben biztosítod a szervezetet arról, hogy te leszel az egyik leglelkesebb önkéntesük (mindezt nem magyar nyelven, angolul, vagy amilyen nyelven tudsz, esetleg ha tudsz olyan nyelven, mint ahová menni akarsz).

Még több információt! Amennyiben még több dolgot szeretnél tudni erről az egészről, kérdezd bátran az egyesületünkben tevékenykedő fiatalokat, akik mindenben segítségedre lesznek. Amennyiben úgy gondolod, hogy belevágsz, több volt önkéntes is segít neked azzal, hogy beszámol a tapasztalatairól. Jelentkezés személyesen az információs napjainkon, az előre meghirdetett időpontokban és helyszínen. E-mailen is szívesen válaszolunk kérdéseidre: kikoto.org@gmail.com.

Honlap készítés